Category: Новости

РЕГИОНАЛЕН НАТПРЕВАР 2022

XXX Регионален натпревар по информатика се одржа на 5 март 2022 година на повеќе места ширум државата. Повеќе информации за натпреварот можете да најдете овде.

Read More

ГОДИШНО СОБРАНИЕ НА ЗИМ 2021

На 29.12.2021, во облик на онлајн состанок на платформата Google Meet, се одржа Годишното собрание на Здружението на Информатичари на Македонија (ЗИМ).

Read More

RMI 2021

Од 15.12.2021 до 17.12.2021, во облик на онлајн натпревар, се одржа деветтиот по ред интернационален натпревар во програмирање „Romanian Master of Informatics“ (RMI 2021). Во организација на ЗИМ, Македонија на RMI 2021 ја претставуваше тим составен од натпреварувачите Тео Китановски, Благојче Павлески, Сара Стефановска и Марко Таневски, како и лидерите д-р Миле Јованов и д-р Емил Станков. Повеќе информации […]

Read More

ПРВ ЗЛАТЕН МЕДАЛ ЗА МАКЕДОНИЈА НА БОИ 2021

Прв златен медал во историјата за македонски учесник на Балканската олимпијада по информатика На 28-мата Балканска Олимпијада по Информатика (БОИ 2021), која од 24-ти до 29-ти ноември се одржува во Шумен, Бугарија, македонските средношколци го постигнаа највисокиот резултат во скоро 30 годишната традиција на ова натпреварување. Македонскиот тим на овој престижен натпревар во програмирање, составен […]

Read More

XXVIII БАЛКАНСКА ОЛИМПИЈАДА ПО ИНФОРМАТИКА (БОИ 2021)

Од 24.11.2021 до 29.11.2021, во облик на онлајн натпревар, се одржа XXVIII Балканска Олимпијада по Информатика (БОИ 2021). БОИ 2021 се одржа во рамките на XIII Интернационален есенски турнир во програмирање – IATI 2021, кој традиционално се одржува во Шумен, Бугарија. Македонија на БОИ 2021 ја претставуваше тимот составен од натпреварувачите Андреј Шекеров, Благојче Павлески, Марко Таневски […]

Read More

V ЕВРОПСКА ЈУНИОРСКА ОЛИМПИЈАДА ПО ИНФОРМАТИКА (ЕЈОИ 2021)

Од 24.08.2021 до 28.08.2021, во облик на онлајн натпревар, се одржа петтата по ред Европска Јуниорска Олимпијада по Информатика (ЕЈОИ 2021), како и 14-тата по ред Јуниорска Балканска Олимпијада по Информатика (ЈБОИ 2021). Македонија на ЕЈОИ 2021 и ЈБОИ 2021 ја претставуваше тимот составен од натпреварувачите Давид Каранфилов, Јован Михов, Јована Трифуноска и Сара Стефановска, како и лидерите Миле Јованов […]

Read More

БРОНЗЕН МЕДАЛ И ДВЕ ОЛИМПИСКИ ПОФАЛБИ НА ЈБОИ 2021

Нов успех на македонските јуниори – информатичари: Бронзен медал и две олимписки пофалби на Јуниорската балканска олимпијада по информатика   На 14-тата по ред Јуниорска балканска олимпијада по информатика (ЈБОИ 2021), која од 24-ти до 28-ми август се одржа во облик на онлајн натпревар, младите македонски ученици – информатичари постигнаа нов успех, освојувајќи еден бронзен медал и две […]

Read More

I ЕВРОПСКА ОЛИМПИЈАДА ПО ИНФОРМАТИКА ЗА ДЕВОЈКИ (ЕОИД 2021)

Од 13.06.2021 до 19.06.2021, во облик на онлајн натпревар, се одржа првата Европска Олимпијада по Информатика за Девојки (ЕОИД 2021). Македонија на ЕОИД 2021 ја претставуваше тимот составен од натпреварувачките Сара Стефановска, Атина Рувинова, Кристина Тасева и Софија Велковска, како и лидерите Емил Станков и Владислав Бидиков. Повеќе информации за натпреварот може да прочитате овде.

Read More

ДВЕ БРОНЗИ НА ЕВРОПСКАТА ОЛИМПИЈАДА ПО ИНФОРМАТИКА ЗА ДЕВОЈКИ (ЕОИД 2021) ВО ШВАЈЦАРИЈА

Од годинава и Европска Олимпијада по Информатика за девојки: Две бронзи за девојките од македонскиот тим на олимпијадата во Цирих, Швајцарија!   Здружението на информатичари на Македонија (ЗИМ) и годинава испраќа тимови на престижните интернационални натпревари по информатика. Првиот голем настан е Европската Олимпијада по Информатика за девојки (ЕОИД), која годинава за прв пат се […]

Read More

ДРЖАВЕН НАТПРЕВАР ЗА ОСНОВНО ОБРАЗОВАНИЕ 2021 – ИНФОРМАТИЧКО РАЗМИСЛУВАЊЕ

На 20 мај 2021 година, во просториите на Digital School во Скопје, се одржа Државниот натпревар за учениците од основно образование 2021 – Информатичко размислување. Повеќе информации за натпреварот можеНа 20 мај 2021 година, во просториите на Digital School во Скопје, се одржа Државниот натпревар за учениците од основно образование 2021 – Информатичко размислување. Повеќе […]

Read More